Benskjørhet er et stort folkehelseproblem. WHO anslår at 30% av alle kvinner som har passert overgangsalderen lider av benskjørhet.
Bare i Norge er anslagsvis 250 000 kvinner og 50 000 menn rammet av denne skjelettlidelsen. De siste 20 årene har antall brudd forårsaket av benskjørhet økt. 1 av 3 kvinner over 50 år vil oppleve bruddskader på grunn av denne sykdommen, 1 av 5 menn det samme.
Sykdommen øker risikoen for bruddskader, og Norge ligger på verdenstoppen i slike brudd.
Benskjørhet er en taus lidelse. En lidelse som gjør folk, redde for bevegelse. Redde for å falle, redde for å brekke ryggen, hoften og armen. Dette fører igjen til ett svakere skjelett og redusert livskvalitet. Man havner rett og slett fort i negativ spiral. Det er derfor viktig at du får kyndig veiledning og får positive erfaringer med bevegelse.
Skjelettet brytes ned og bygges opp kontinuerlig gjennom livet.
Dette skyldes dels at knoklene søker å tilpasse seg de mekaniske belastningene de blir utsatt for.
Når puberteten er over og knoklene er fullt utviklet, er det rent fysiologisk en likevekt mellom oppbygning og nedbrytingen av benvevet. Fra ca. 30-35 års alder tar imidlertid nedbrytingen overhånd, slik at benvevet begynner å svinne. I volum dreier normalt bensvinn seg om ca. 8% per tiår for kvinner og ca. 3% for menn.
Osteoporose eller benskjørhet, kaller man den tilstanden der en knokkel har mistet en betydelig mengde av vevet i form av reduksjon av tverrbjelkene (inne i knokkelen) som gir knokkelen indre styrke og tetthet.
Aktive mennesker og idrettsutøver har mer benmasse enn passive.
Vektbærende trening og styrketrening stimulerer benvekst og styrker skjelettet.
Balansetrening reduserer falltendens og forebygger bruddskader.
Resultatene av trening har langvarig effekt som vedvarer selv 12 måneder etter avsluttet treningsopplegg.
Genmaterialet du er født med er en viktig faktor, og man regner med at så mye som 75% av bentettheten er arvelig betinget. Det er derfor av betydning at du holder deg fysisk aktiv og trener regelmessig om du vet at dine foreldre eller besteforeldre har vært plaget med denne lidelsen.
Har du osteoporose eller har noen i nær familie som er plaget med dette, vil våre leger, fysioterapeuter og ernæringsrådgivere kunne hjelpe deg med å skreddersy hensiktsmessig og trygg trening.
PersonvernserklæringInformasjonskapsler Copyright © STERK 2015-2022 Nettkart
STERK innebærer overskudd, energi, mental – og fysisk styrke.
Hos oss handler det ikke om store muskler eller definerte kropper. Hos oss hjelper vi deg uansett utgangspunkt.
Personvernserklæring
Informasjonskapsler
Copyright © STERK 2015-2022
Nettkart