Chili Sin Carne

Tomatbasert gryte med bønner

Dette er en mager gryterett med gode smaker. Gryteretten kan spises om den er eller du kan tilsette for eksempel kylling eller et stekt egg.

Her er det mange krydder som passer godt til, hva med å eksprimentere litt og lage din egen favoritt? Min favoritt er en marokkansk inspirert variant hvor jeg tilsetter karve og rosiner i miksen!

Bruk gjerne andre grønnsaker. Squash, potet, blomkål vil for eksempel fungere ypperlig.  Med andre ord dette er en ypperlig gryte når du trenger å bruke opp «halvdøde» grønnsaker fra kjøleskapet.

 

Denne oppskriften er hentet fra STERK vektkontroll, et trening og kostholdskurs på STERK Helse.

Du trenger dette til ca. 3 porsjoner

1 ss olje

1 søtpotet eller ½ flaskegresskar

1 paprika

2 gulerot

½ løk

1-2 hvitløksfedd

1 rød chili

1 ts smoked paprikapulver

½ ts cayenne

2 ts kummin

1 ts kanel

Salt/pepper etter ønske. Ønsker du å redusere salt forbruket, kan du skvis over litt lime i gryta istedet for salt.

4-5 stilker med koriander

1 boks hermetiserte bønner (som kidneybønner, kikerter, butter beans, sorte bønner)

1 boks hakkede tomater

 

Sett ovnen på 200 grader, skrell og del opp søtpotet og gulrot i terninger. Legg bitene utover et stekebrett og dryss over litt cayenne, kanel, kummin, og litt olje . Stek i ovnen i ca. 15 minutter eller til de er gylne og møre. Mot slutten av steke tiden, har jeg i strimler av grønn paprika. For hvor godt er ikke paprika som har vært i ovnen? Disse lar jeg bli i ca. 5 minutter sammen med de andre grønnsakene i ovnen.

Del opp hvitløk, løk, chili og paprika.

Ha en ½- 1 ss med olje i en kjele og la hvitløk, løk og paprika surre i kjelen i 5 minutter. Unngå å sette stekeplata på det sterkeste. Da holder det lille av olje lengre.

Ta bladene av korianderstilkene og legg de til siden, kutt opp stilkene og ha de i kjelen sammen med chilien og alle krydderne. La det surre videre i 5 minutter på middels varme, eller til det lukter godt av kryddere på kjøkkenet ditt. Rør om nå og da.

Skyll bønnene og ha de i gryten sammen med de hakkede tomatene. Rør godt og la det koke opp. La det småkoke i 10-20-30 minutter til gryten blir tykk. Ha gjerne i litt vann om du synes den blir for tykk. Bruk den tiden du har til koking, smaken setter seg og blir bare bedre og bedre! 🙂

Ha i de stekte søtpotet og gulrot bitene og det meste av koriander bladene. Rør om og smak til med salt, pepper og cayenne. Pynt med resten av korianderbladene

 

Serverings tips

– Yoghurt naturell

– Fetaost/blåmuggost

– Guacamole

– Grønn salat

 

Anette Sexe

Ernæringsrådgiver og ansvarlig for Vektkontroll kurset
«Flere resept eller mer info om Vektkontroll?»
For mer info, kontakt Anette på mail anette@sterkhelse.no eller spør oss i resepsjonen.