Livet med fibromyalgi

Linda, en av våre fantastiske kunder, forteller om sitt veivalg - "prosjekt Linda" og hvordan dette endret hennes liv!

Fibromyalgi – et liv med vedvarende smerter

Jeg har hatt diagnosen fibromyalgi siden 2005. Jeg var langtidssykemeldt rundt den tiden da jeg jeg fikk diagnosen, og «alle» behandlingsmetoder ble utprøvd; fysioterapi, kiropraktikk, akupunktur og psykomotorisk fysioterapi – uten at noe hjalp. I perioder siden 2005 har kroppen vært så smertefull at jeg har hatt problemer med å ta på meg sokker selv om morgenen; i det hele tatt fungere i hverdagen.

Medisiner fikk jeg kastet etter meg. I beste fall hadde de ingen virkning, mens noen av de gjorde at jeg raste opp i vekt på kort tid (ca 30 kg på underkant av ett år), og dette har jeg slitt med siden. Som en følge av vektoppgangen startet en runddans med diverse slankekurs. Jeg har gått 3-4 Grete Roedekurs. Libra. Fedon. Spis deg slank. Beck-metoden. Og flere, men uten å klare å holde på vektnedgangen, da kurset var overstått.

«All time low..»

I januar i år ble jeg utredet for trykkende smerter i brystet/hjertebank. Jeg mistet min far da han var 43 år, pga blodpropp i hjertet, og jeg som selv skulle fylle 40 år om 4 måneder, var nå livredd for at mitt liv skulle ende på samme måte som hans. Etter å ha vært gjennom arbeids-EKG, 24-timers blodtrykksmåling, Ultralyd og MR-undersøkelse ble det konkludert med at det heldigvis ikke var noe i veien med hjertet. Imidlertid var formen og helsa på sitt «all-time-low». 2 tunge graviditeter i løpet av kort tid (en av de tvillinggraviditet) hadde slitt ekstremt hardt på en allerede plaget kropp. På toppen av det hele fikk jeg i samme periode «plantar fascitt»/hælsmerter i høyre fot, som gjorde at jeg hadde problemer med å gå. Jeg leste meg frem til at man er ekstra utsatt for Plantar Fascitt om man er overvektig og over 40, og følte meg svært truffet.

Dagen jeg aldri glemmer

Søndag 8. februar er en dato jeg aldri vil glemme. Da endret livet seg fra å kun eksistere til å leve igjen. 40 kg overvektig, helt utrent, full av smerter og haltende møtte jeg opp på STERK Trening for første gang. Da hadde jeg bestemt meg for at nok fikk være nok. Jeg skyldte mannen min og de tre barna mine på 4 og 2 år å ta grep om egen livsstil.

Mitt første møte med STERK ble et godt et. Snakk om å bli sett og ivaretatt fra første stund. Den dagen møtte jeg også Nadem som skulle bli min PT. Vi hadde en god samtale der han foreslo at jeg før jeg begynte på noe som helst trening; skulle ha en times undersøkelse hos fysioterapeut på klinikken. Dette for å få kartlagt mine styrker og begrensninger, og for å kunne lage et best mulig treningsopplegg, spesialtilpasset min kropp og helse. I etterkant av undersøkelsen diskuterte fysioterapeut Thomas og Nadem seg frem til hvordan vi sammen kunne få «prosjekt Linda» tilbake i form.

Siden den gang har jeg hatt 1 PT-time med Nadem i uka. I tillegg har jeg trent en gang i uka på egenhånd på STERK, og litt til og fra; en gang i uka hjemmetrening i kjelleren. 2-3 treningstimer i uka er ikke så mye, men det har vært maksimum det jeg har klart å prioritere som småbarnsmor i en svært hektisk hverdag. Allikevel har disse 2-3 timene i uka, de siste 10 månedene, vært nok til å forandre hverdagen til noe bedre enn det jeg noen gang kunne forestilt meg. Jeg har fått energi som jeg ikke har kjent på siden tenårene da jeg var svært aktiv innen trial (motorsykkel i skogen), håndball og fotball. Smertene i kroppen er nå minimale (til og med enkelte dager som er helt smertefrie). Jeg har mistet 17 kg og samtidig bygget muskler. Kvaliteten på søvnen er ekstremt mye bedre og som en følge av alt dette har jeg blitt en mye bedre mamma og kjæreste. Jeg orker SÅ mye mer enn tidligere.

Jeg valgte å gå en ny vei

Den store forskjellen mener jeg har bestått i at jeg bestemte meg for å gå en ny vei. For en gangs skyld ikke «slankeveien» men velge «treningsveien». STERK har vært uvurderlig i den sammenheng. Mitt inntrykk er at her føler meg seg hjemme og velkommen om man er blant de best trente på senteret eller om man har det samme utgangspunktet som jeg hadde. Å ta seg råd til å trene med en PT har vært mine mest vel anvendte kroner noen sinne, og jeg har vært svært heldig som har fått trene med Nadem. Den mannen er GULL. Treningsøktene jeg har med Nadem gjør at jeg kan føle meg 100% sikker på at jeg utfører øvelsene optimalt. Så mye av fremgangen ligger i at man trener med riktig teknikk, og det har vi terpet mye på.

received_10154535116532324

Nadem har vist meg at han besitter den kunnskapen og erfaringen som trengs for å vite hvilke øvelser jeg skal utføre, til hvilken tid, progresjon og intensitet. Alt har vært tilpasset mine forutsetninger for at jeg skal ha best mulig fremgang og unngå skader. Jeg gleder meg nesten alltid til å trene og det er noe helt nytt for meg, men ved at opplegget PTen legger opp til er variert, opprettholdes motivasjonen slik at det både blir stimulerende og morsomt. Og vi har det utrolig morsomt på trening! Noen ganger er jeg usikker på om det er «planken» eller det at jeg har ledd så mye som forårsaker stølhet i magemusklene. Det eneste jeg har å klage på er at jeg som Arsenal-supporter har en PT som holder med Man U J

Jeg har brukt hele mitt voksne liv på å finne «min vei» og jeg er utrolig glad for at jeg tok steget nå, og ikke ventet i 5, 10, 15 år til. Jeg har mistet alt for mye tid allerede på å ikke være den beste utgaven av meg selv.

Mvh Linda